Toegankelijkheid

Binnenkort

 

Agenda

Yoga is een eeuwenoude leer, ontstaan in India. Er zijn vele soorten yoga. Uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel: de mens laten leven in harmonie met zichzelf, met zijn medemens en omgeving. Door yogales te volgen, creëer je een rustpunt in je week. Een plek waar je tijd hebt om even aandacht te besteden aan jezelf. Je leert je lichaam goed kennen en onnodige spanningen los te laten.

Balans, evenwicht, rust en energie, dat is wat yoga je onder meer kan geven. Als je begint met het volgen van lessen, ervaar je veel fysieke gewaarwordingen, spieren en allerlei kleine spanningen. Na een poosje ervaar je steeds meer doorstroming, warmte en energie in je lichaam. De mentale ontspanning groeit vanzelf. Als je een gevorderde yogaleerling bent, zul je yoga steeds meer in je dagelijks leven integreren.

Hatha yoga
In Yogastudio Westland wordt de meest bekende yogavorm gegeven: Hatha Yoga.
Hatha yoga komt uit het Sanskriet en ha betekent ‘zon’ en tha betekent ‘maan’. Ze symboliseren de twee krachten, yin en yang, vrouwelijk en mannelijk, het kalme en het aktieve, licht en donker, die ons hele bestaan bepalen. Hatha Yoga betekent het bij elkaar brengen, harmoniseren en balanceren van deze twee krachten. Om deze polen in balans te brengen, maakt de Hatha yoga gebruik van drie onderdelen: asana (houdingen), pranayama (ademhalingstechnieken) en savasana (dodemanshouding) waarin een bewuste ontspanning wordt beleefd. 

Asana Om een optimale doorstroming te krijgen is het belangrijk dat je goed leert zitten, leert staan en liggen. Het goed leren zitten, staan en liggen is een onderdeel van de yogales. Losmaakoefeneningen maken spieren losser en gewrichten, pezen en banden soepeler. Houdingen worden rustig en zorgvuldig opgebouwd. Vanuit langzame en vloeiende bewegingen worden houdingen langer aangehouden. Belangrijk is het leren kennen van de lichaamsgrenzen. Deze grenzen respecteren en door oefening en aandacht zullen ze langzaam zich steeds meer gaan verleggen.

Pranayama Een belangrijk onderdeel van de yogales is het leren ervaren van de adem. Je verschillende ademtechnieken die je ook kunt gebruiken in je dagelijks leven. De ademhaling ondersteunt de bewegingen tijdens de asana's (houdingen), creeert meer ruimte in het lichaam voor nieuwe energie en werkt zuiverend naar het loslaten van geblokkeerde energie. In de yogales beoefenen we Pranayama: inademen, de adem vasthouden met gevulde longen (pauze), uitademen en de adem vasthouden met lege longen (pauze). 

Savasana In de liggende houding, ook wel dodemanshouding genoemd leer je steeds beter de verschilende aspecten van ontspanning: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch bewustzijn te onderscheiden en te verdiepen. Zodat er overgave, loslaten en diepe rust ontstaat.

Positieve invloed
Yoga heeft een positieve invloed op het hele lichaam, zoals op de bloedsomloop, de ademhaling, de spieren en gewrichten. Innerlijke rust en balans kan door het volgen van yoga ontstaan.

Klachten zoals hoofdpijn, hyperventilatie, rug- en nekpijn, slapeloosheid en gevoelens van onrust en spanning nemen dankzij yoga af of verdwijnen zelfs geheel. 

Is yoga ook iets voor jou? Schrijf je dan in door onderstaand formulier in te vullen.

Voor eventuele vragen kun je bellen of hier het contactformuliertje invullen.